Hidrolatai - odos ir plaukų grožiui

KAS TIE HIDROLATAI?

Hidrolatas - tai garų arba vandens distiliavimo būdu išgautas gėlių arba vaistinių augalų vandeninis ekstraktas. Galima sakyti, jog hidrolato sudėtyje yra ištirpęs mažas eterinio aliejaus kiekis, kuris nėra toks koncentruotas.

Hidrolatai - viena populiariausių natūralios veido priežiūros priemonių skirta tonizuoti, drėkinti ir atgaivinti odą, prižiūrėti plaukus. Dažnai žmonės hidrolatus naudoja kaip veido toniką kasdienėje grožio rutinoje arba kaip dulksną atsigaivinti dienos eigoje. 

Jie pasižymi maloniu, tačiau žymiai švelnesniu kvapu nei to paties vaistinio augalo eteriniai aliejai, tad toks kvapas neerzina, o kaip tik maloniai nuteikia, nuramina.

KAIP JIE GAMINAMI?

Gamtos Stebukluose visus hidrolatus gariname patys iš Lietuvoje augintų arba laukinių augalų jų sezono metu. Vieną populiariausių - levandų hidrolatą - gaminame iš levandų, užaugintų visai šalia Marijampolės, vietiniame levandų ūkyje, su kurio šeimininkais palaikome itin šiltus ir draugiškus ryšius.

Hidrolatus patys distiliuojame savo laboratorijoje. Šis gamybos procesas mums tarsi meditacija, kurios metu gimsta nuostabūs kūriniai. Distiliavimas vyksta alembike - specialiame prietaise, skirtame būtent hidrolatų ir eterinių aliejų gamybai. Kokybei užtikrinti būtina, jog alembikas būtų varinis, nes pastarojo medžiaga pasižymi antibakterinėmis savybėmis, padedančioms užtiktrinti tobulą švarą.

KAM TINKA HIDROLATAI?

Hidrolatai kitaip nei eteriniai aliejai tinka absoliučiai visiems odos tipams, vyrams ir moterims, kūdikiams ir vaikams. Visgi, norint pasiekti geriausią hidrolato veikimo efektą, rekomenduojama hidrolatus rinktis pagal juose naudojamo vaistinio augalo savybes. Gamtos Stebukluose hidrolatus skirstome į 5 kategorijas pagal veido odos tipus bei būkles:

  • SAUSAI odai labiausiai tinka levandų, vaistinių ramunėlių ir laukinių morkų žiedų hidrolatai.
  • MIŠRIAI odai labiausiai tinka kraujažolių, jonažolių, šalavijų, citrininių katžolių ir frankinsenso hidrolatai.
  • RIEBIAI odai labiausiai tinka citrinukų, citrininių katžolių, jonažolių, mėtų ir pipirmėčių hidrolatai.
  • BRANDŽIAI odai labiausiai tinka erškėtrožių, frankinsenso, vingiorykštės, gintaro ir laukinių morkų sėklų hidrolatai.
  • JAUTRIAI odai labiausiai tinka šlamučių, levandų, vaistinių ramunėlių hidrolatai.
  • NORMALIAI odai labiausiai tinka pelargonijų, šalavijų, stirakų hidrolatai.

KAIP JUOS NAUDOTI?

Hidrolatai turi gausybę naudojimo būdų, o geriausia yra tai, jog juos naudoti yra itin paprasta ir greita - vos keli priemonės papurškimai ir grožio ritualas bus atliktas. Hidrolatų naudojimo būdai:

  • Purkšti ant švarios veido odos ryte ir vakare, prieš veido odą padengiant kremu ar veido aliejumi (ypač tinka naudojant šviežius veido kremus ar aliejus). Tai leidžia veido odai lengviau pasisavinti aktyviąsias veido priemonių medžiagas.
  • Galima naudoti ir dienos eigoje norint atgaivinti ir sudrėkinti odą (galima purkšti ir ant makiažo)
  • Puikiai tinka atgaivinti plaukus, suteikti jiems žvilgesio ir pamaitinti, o kai kuriais atvejais ir nuraminti galvos odą.
  • Tinka ir išsausėjusių rankų bei viso kūno odos priežiūrai.
  • Rekomenduojama purkšti ant kūno odos prieš ją padengiant aliejumi, taip jie geriau įsigeria į kūno odą.
  • Galima naudoti kelionėse norint sudrėkinti ir atgaivinti nuo jūros druskos ir saulės vonių išsausėjusius plaukus ir odą.
  • Itin patogus naudoti lėktuve, kuriame oras yra itin sausas ir nedraugiškas mūsų odai bei plaukams.
  • Tinka įsipilti į masažinius buteliukus ir atlikti švelnų veido odos masažą.

KAIP ATSKIRTI KOKYBIŠKĄ HIDROLATĄ?

Augant hidrolatų populiarumui, rinkoje atsiradę daug nekokybiškų prekių, kurių net negalima vadinti tikrais hidrolatais. Vienų ''hidrolatų'' sudėtyje yra alkoholio, konservantų ir kitų odai nereikalingų priemaišų. Tuo tarpu kiti gėlių ir vaistažolių tonikai bei vandenys yra pagaminti ne distiliavimo būdu, o tiesiog sumaišyti.

Svarbu žinoti, jog hidrolatų nauda atsiskleidžia tik tuomet, kai gamybos procese į distiliuoto vandens sudėtį nėra pridedama papildomų medžiagų, tokių kaip konservantai ar alkoholis. Tik tokiu atveju mūsų oda pasisavina jai pačias reikalingiausias ir vertingiausias medžiagas. Tad į savo rankas paėmę hidrolatą, žvilgtelkite į ingredientų sąrašą ir įsitikinkite ar jame tikrai nėra alkoholio bei konservantų.

KUR GALIMA ĮSIGYTI?

Užsukite į fizinę Gamtos stebuklų parduotuvę Marijampolėje arba apsilankykite e-parduotuvėje. Visus hidrolatus, bei jų rinkinius rasite čia.