Sausas pasninkas

Sausas pasninkas ar sausas badavimas - kas tai?

Sausas pasninkas tai maisto ir vandens atsisakymas vieną parą ar vieną parą + naktį, trunkantis nuo 24 val iki 36 val. Pasninkas yra taip vadinama iškrova arba SPA diena jūsų organizmui. Sausas badas prasideda prabėgus parai laiko, kuomet organizmas ''suvalgo'' visus maisto likučius ir pereina į savigydos režimą - imasi jūsų silpniausių organizmo vietų ''tvarkymo''.

  

Iš kur žinoti ar man galima pasninkauti?

Pasninkauti galima beveik visada, nes mūsų organizmui - tai puikus, trumpas poilsis nuo maisto. Visgi, sausas badavimas netinka: išsekusiam organizmui, po operacijų, sergant psichinėmis ligomis, nėščiosioms ir vaikams. Badui reikalinga energija, gyvybiniai resursai, nes organizmas pereina į savigydos procesą.

 

Kodėl žmonės renkasi atsisakyti maisto ir vandens?

Pirmiausia tai yra labai stipri dvasinė praktika ir išbandymas tiek kūnui, tiek sielai. Pasninkas - puikus laikas išsigryninti vis kylančius klausimus, suformuoti ir į visatą paleisti savo tikslus bei ketinimus. Taip pat, tai puikus būdas apvalyti organizmą nuo susikaupusių šlakų, sunaikinti organizme esančius uždegiminius židinius, mėgautis spindinčia oda, lanksčiais sąnariais bei savo kūnui ir sielai leisti atsikvėpti bendraminčių būryje.

  

Kaip kūno tipai perneša badavimą:

Pilnesnio sudėjimo (turintys daug žemės energijos) žmonės badavimą perneša lengviausiai;
Energingiems, tvirto sudėjimo (turintys daug ugnies energijos) žmonėms nereikėtų ilgai badauti, tačiau rekomenduojamas trumpesnis pasninkas išmanant kaip tai daryti teisingai.
Kūdiems (turintiems daug oro energijos) žmonėms galimi tik trumpi pasninkai. Juos rekomenduojama derinti su tam tikromis oro energiją organizme mažinančiomis procedūromis.

 

Ar badaudama (-s) prarasiu svorį? 

Pasninkas nėra priemonė svoriui mesti. Tai yra tarsi restartas visam organizmui apsivalyti, minčių išsigryninimui, tikslų ir ketinimų išsikėlimu, sveikatinimuisi.
Vis dėl to, kalbant apie svorį, daugelis dar iki pasninko, pasiruošimo metu, atsisveikina su savo riebaliukais, tiesiog susitvarkę savo dienotvarkę, miego režimą, sportą, maisto porcijas ir požiūrį į jį. Be viso balanso kasdienybėje pasiekiami tik trumpalaikiai rezultatai.

                    

Kuo pranašesnis sausas pasninkas nuo pasninko su vandeniu?

Viena sauso pasninko diena atstoja tris pasninko dienas su vandeniu. Pasninkaujant sausai, jūsų organizmas į badą pereina po vienos dienos, su vandeniu, po trijų. Taip pat, pasninkaujant su vandeniu nyksta jūsų kūno raumenys, pasninkaujant sausai, organizmas persijungia į maitinimąsi jūsų riebalais, tad pastarieji nyksta, o raumenų masė išlieka ta pati arba paauga. Kadangi mums labai svarbu išlaikyti savo raumenų masę ir deginti riebalus, tai labai džiugina.

 

Kaip galiu jaustis pasninko metu? Ar jausiuosi alkanas?

Nėra vieno atsakymo, nes žmonės jaučiasi labai įvairiai. Pirmi kartai, žinoma, gali būti šiek tiek sunkesni. Jeigu gerai pasiruošėte, netgi galvos skausmo (kuris dažnai vargina pasninkaujančius su vandeniu) gali nebūti. Taip pat, galite jausti silpnumą, vangumą, gali būti sunku susikaupti. Žinoma, gali nutikti ir atvirkščiai, galite jausti jėgų, energijos antplūdį. Kūne gali būti juntamas skausmas, kuris visuomet parodo, kurią vietą organizmas ''tvarko''. Tai gali būti skausmas įvairiose kūno vietose – šlapimo pūslės lėtinis uždegimas, skausmas dubens srityje – užspausta moteriška energija, stuburo – valosi druskos, venų – taip pat vyksta valymas. Trumpi badavimai tvarko paviršines problemas, ilgesni – gilesnes. Prieš sausą pasninką yra tam tikros pasiruošimo taisyklės. Išsivalę žarnyną ir teisingai pradėję sausą pasninką alkio tiesiog nejusite, gali jaustis tik lengvas troškulys.

 

Ką galima veikti sauso pasninko/bado metu?

Rekomenduojama pirmus kartus tai išbandyti su bendraminčiais ir tai patyrusiais žmonėmis, nes tuomet nebelieka baimės, įgaunate drąsos. Geriausia tai daryti gamtoje, sodyboje, miške, prie jūros, toliau nuo civilizacijos, žygiuose. Tam mes organizuojame sauso pasninko stovyklas.
Sausai badaujant ypatingai svarbu jausti ir sąmoningai stebėti savo kūną, širdį. Būtina lengva mankšta, šaltas dušas ar maudynės šaltame vandenyje – tai padeda šalinti toksinus. Vieniems tinka meditacinis vaikščiojimas, kitiems greitas. Vieniems pakanka kelių kilometrų, kitiems norisi nužingsniuoti ir ilgus atstumus.
Labai rekomenduojame masažus išjudinti limfai, visceralinius – paleisti įtampoms. Savo stovyklų paketuose stengiamės, kad masažai visuomet būtų jūsų laiko dalimi, tuomet viskas praeina švelniai ir lengvai.
Rekomenduojam išbandyti praktikas, kurios nereikalauja įtempto mąstymo. Puikiai tinka fraktalų piešimas, afirmacijos, trumpos transformuojančios veiklos.

 

Vieni dažniausiai užduodamų klausimų: 

 1. Juk vanduo yra būtinas mūsų organizmui, kaipgi be jo? Vanduo išties yra būtinas. Bet vandenį gauname ne tik jį gerdami. Organizmas jį pasisavina ir per odą. Įdomiausia tai, kad mūsų svarstyklės sausai badaujant rodo kiekvieną dieną didėjantį vandens kiekį organizme.

2. Man su vandeniu sunku išbūti dieną nevalgius, kas bus, jei baudausiu be jo?
Kad ir kaip keistai atrodytų, bet pasninkas be vandens yra tikrai lengvesnis nei geriant vandenį. Tai gali patvirtinti pasninkaujantys ne pirmą kartą. Dar, visuomet rekomenduojame į visa tai žiūrėti lengvai, be fanatizmo. Jei jūs žinote, kad bet kada galėsite išsiskalauti burną ar sučiulpti šaukštelį vandens, praeina visos baimės ir dažniausiai nieko nereikia- nei skalauti, nei čiulpti.

3. Kaip pasiruosti ir išeiti is pasninko? Tai yra metodika su kuria supažindiname pasninko grupėje ar stovyklose.

4. Ar galiu pasninkauti viena (-s) namuose? Tikrai taip ir labai tai rekomenduojame, tačiau pradedantiesiems rekomenduotumėm sudalyvauti stovykloje kurioje išmoksite sauso pasninko pagrindų ir badaudami vieni jausitės daug komfortiškiau.

5. Kas vyksta mano organizme kai jis negauna vandens? Sveikos ląstelės iš ligotų "atima" vandenį, tad uždegiminiai židiniai organizme tiesiog ''suvalgomi''. 

6. Kiek laiko galima sausai badauti sau nekenkiant? Pakankamai saugu tai daryti nuo 1 d. iki 3 d. Badaujant 5 d. - 7d. reikia tinkamai pasiruošti ir pasikonsultuoti su profesionalais.

 

Noriu dalyvauti sauso pasninko stovyklose, ką daryti?

Sekite naujienas fb puslapiuose Rūta Gau ar Skaistykla. Čia rasite visą info apie planuojamas rengti sauso pasninko/bado stovyklas.

Norintiems daugiau informacijos - rekomenduojame susisiekti su mumis tiesiogiai elektroniniu paštu: info@gamtosstebuklai.lt.