Bičių vaško ir parafininių žvakių skirtumai

Parafino žvakės - kodėl jos pavojingos?

Prekybos centruose gausu parafino žvakių, tad norint namuose sukurti nepaprastą jaukumą, galima greitai apsigauti ir įsigyti jūsų sveikatai nuodingų žvakių. Kaip žinia, parafinas yra gaminamas iš naftos, todėl degdamos tokios žvakės į aplinką išskiria žmogaus organizmui kenksmingas kancerogenines medžiagas - benzolį ir toluolį, kurie kartu su jų į aplinką išmetamais smalkiais yra įrodyta gali sukelti vėžį. Maža to, jei parafino žvakė yra kvapni, dažniausiai jos sudėtyje yra sintetinių parfumų, kurie gali sukelti alergijas, ne tik jautriems ar į alergijas linkusiems žmonėms, bet ir su alergijomis dažnu atveju nieko bendro neturintiems. Na, ir lyg to būtų negana, ne visų parafininių žvakių dagtis yra iš natūralių medžiagų tokių kaip medvilnė ir linas. Rinkoje vis dar galima rasti ir parafininių žvakių su švino siūlo dagtimi, kuri leidžia žvakei puikiai liepsnoti, tačiau į aplinką išmeta pavojingų metalo mikrodalelių, kurias įkvėpus organizmas iškart pasisavina.

Jei visgi įsigijote žvakių pagamintų iš parafino vaško ar namuose turite jų likučių, nepamirškite, jog jas deginant, privaloma gera ventiliacija ir patalpų vėdinimas. Taip pat, yra nerekomenduojama deginti daug parafininių žvakių vienu metu, apsiribokite viena, blogiausiu atveju dvejomis žvakėmis tuo pačiu metu.

Natūralios bičių vaško žvakės - kuo jos ypatingos?

Laimei, norint džiaugtis namų jaukumu, galima rinktis jokios grėsmės žmogui nekeliančią alternatyvą - natūralias bičių vaško žvakes. Neretai, bičių vaško žvakės yra brangesnės, ne visur randamos ir gali būti mažiau išvaizdžios. Tačiau svarbiausia, jog bičių vaško žvakės yra pačios švariausios ir nekenkia sveikatai. Dažniausiai bičių vaško žvakėse nėra papildomų kvapiklių, tad jos maloniai kvepia medumi, pievomis ir gėlėmis, skleidžia malonią šilumą, sukuria jaukią atmosferą, harmonizuoja, atpalaiduoja, valo erdvę ir mintis. Visgi, jei bičių vaško žvakės yra aromatizuojamos, į jų sudėtį įeina natūralūs eteriniai aliejai, kurie susipynę su natūraliu medaus aromatu, atsiskleidžia dar kitomis, itin šiltomis kvapų natomis. Kiti bičių vaško žvakių privalumai:

  • bičių vaško žvakių skleidžiami garai veikia kaip antioksidantai, pasižymi antiseptiniu poveikiu;
  • dega ilgiau už parafinines žvakes, nesmilksta;
  • degdamos išvalo orą, sugeria nemalonius kvapus;
  • bičių vaško žvakių liepsna daug jaukesnė (šiltesnė).

Kokias žvakes gaminame Gamtos Stebukluose?

Mūsų pačių rankų darbo žvakės yra gaminamos tik iš lietuviško vietinių ūkininkų rinkto bičių vaško, čia pat, mūsų parduotuvėlėje. Šias žvakes rasite čia.

Kokių natūralių ir sveikatai nekenksmingų žvakių dar galima rasti?

  • Sojų vaško žvakės. Jos gaminamos iš sojų pupelių aliejaus, dėl ko yra nekenksmingos žmogaus organizmui. Sojų vaško žvakės dega apie tris kartus ilgiau nei įprastosios, jų vaškas nepalieka dėmių, o išsiliejęs yra labai lengvai nuvalomas. Tai draugiška aplinkai ir natūrali alternatyva bičių vaškui.
  • Palmių vaško žvakės. Šios yra gaminamos iš išvalyto palmių aliejaus ir taip pat yra draugiškos aplinkai bei žmogui. Iš kur atsiranda šis vaškas?Pirmiausia, nuo palmių nuskinami vaisiai, iš kurių vėliau yra spaudžiamas palmių aliejus. Po aliejaus spaudimo likusi medžiaga - neišmetama, ji įgauna antrą gyvenimą ir tampa nuostabaus grožio žvake. Iš palmių vaško pagaminta žvakė įgauna neįprastą, nuostabiai gražią šerkšno tekstūrą.

Mūsų partnerių Smells Like Spells sojų bei Kerzenfarm palmių vaško žvakes rasite čia.